Κάστρο Μονεμβασιάς

Το Κάστρο της Μονεμβάσιας, Μονεμβασιάς ή Μαλβάζια όπως το αποκαλούσαν οι Φράγκοι, θεωρείτε ως ένα από τα δημοφιλέστερα μεσαιωνικά φρούρια παγκοσμίως. Το κάστρο βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη χερσόνησο στο ανατολικό «πόδι» της Πελοποννήσου στο νομό Λακωνίας.

Για πολλούς το κάστρο αποτελεί ένα θρυλικό προορισμό, ένα λίκνο της Ελληνικής ιστορίας. Καθώς εισέρχεστε μέσα στο κάστρο μπορείτε να θαυμάσετε τις αμυντικές υποδομές του, σε συνδυασμό με την πόλη και τις αξιοθαύμαστες βυζαντινές εκκλησίες. Το όνομα της Μονεμβάσιας είναι σύνθετη λέξη και σημαίνει Μονή-Εμβάσια (είσοδο)!

Η επίσκεψη στο Κάστρο ωστώσο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να φοράτε αθλητικά παπούτσια και να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Κάστρο της Μονεμβάσιας επίσης ονομάζετε το «Γιβραλτάρ της Μεσογείου» λόγω της μοναδικής τοποθεσίας του. Ο βράχος που βρίσκεται το κάστρο έχει περίπου ~300 μέτρα ύψος και ~2 χλμ μήκος.

Νέα Μονεμβασιά ή Γέφυρα

Με την πάροδο των ετών αναπτύχθηκε η παραλιακή πόλη της νέας Μονεμβάσιας η οποία συνδέει το Κάστρο με την πόλη και την Πελοπόννησο γενικότερα μέσω γέφυρας. Λόγω της γέφυρας οι ντόπιοι αποκαλούν την πόλη της Νέας Μονεμβάσιας «Γέφυρα».

Στη Νέα Μονεμβάσια ή Γέφυρα οι επισκέπτες μπορούν να βρούν παραθαλάσσια εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια, τοπικά bars και να έρθουν σ’ επαφή με την τοπική κουλτούρα. Επίσης υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις γειτονικές παραλίες της Αγίας Παρασκευής και του Ξιφιά καθώς βρίσκονται σε απόσταση μερικών λεπτών (με όχημα) από την πόλη της Νέας Μονεμβάσιας.

Οι επισκέπτες οι οποίοι λατρεύουν τις περιηγήσεις μπορούν να επισκεφθούν τις παρθένες ομορφιές της Λακωνίας. Τέλος υπάρχει και η επιλογή να επισκεφθείτε την πανέμορφη Ελαφόνησο και να κολυμπήσετε σε μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, την παραλία του Σίμου.